
Huisgemaakte aardbeienconfituur

Voor je begint: Voor een goede conservering moet je je potten en deksels goed schoonmaken. Laat je deksels en potten vervolgens 5 tot 15 minuten in een pan water aan de kook komen. Laat ze daarna ondersteboven drogen op een propere doek. Je kunt ze ook in de vaatwasser doen!
-
Kies 700g volrijpe aardbeien, liefst van lokale teelt.
-
Spoel de aardbeien in hun geheel af, verwijder dan de steeltjes en snijd ze in 2 of 4 stukken als ze groot zijn.
-
Doe het fruit in een grote steelpan en begin te koken op middelhoog vuur, waarbij je regelmatig roert met een houten spatel. Als de aardbeien rijp zijn, voeg dan tegelijkertijd de suiker toe. Zo niet, laat dan een paar minuten koken met een beetje water om het fruit te laten smelten.
-
Als het fruit gesmolten is, zet je het vuur lager en voeg je voorzichtig 750g confituursuiker toe, terwijl je regelmatig roert. Als je liever een confituur zonder stukjes hebt, kan je het mengsel blenden voordat je de suiker toevoegt.
-
Zodra de suiker volledig is opgenomen, laat je het geheel ongeveer 25 minuten koken op een hoog vuur (zachtjes koken), waarbij je regelmatig roert om te voorkomen dat de confituur aan de bodem van de pan blijft plakken.
-
Het koken eindigt wanneer het fruit meer doorschijnend wordt en gelijkmatig verdeeld is in het mengsel.
-
Voeg aan het einde van het koken een theelepel citroensap toe (om de confituur te bewaren en de smaak van het fruit naar boven te halen!) en breng enkele seconden aan de kook. Haal van het vuur en verwijder het schuim dat zich aan de oppervlakte vormt.
-
Giet de aardbeienconfituur onmiddellijk met een pollepel in de potjes en vul ze tot de rand. Sluit ze vervolgens af met de juiste deksels en zet de potten ondersteboven op een theedoek om zelfpasteurisatie te bereiken.
-
Laat de potten aardbeienconfituur afkoelen voor je ze labelt. Je kunt je confituur vervolgens enkele maanden op een koele, droge plek bewaren.
-
Bewaar je confituur na opening in de koelkast en eet hem binnen een maand op.
Tips van Bonne Maman: - Kies seizoensfruit, want dat is lekkerder! |